Wszystkie dzieci w przedszkolu „Pod Skrzydłami”  spożywają posiłki wykonane w naszej kuchni. Kuchnia jest kontrolowana przez Państwową Stację Sanitarno Epidemiologiczną – (Sanepid). Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia. Rodzice codziennie mają wgląd do aktualnego jadłospisu znajdującego się na tablicy w holu głównym. Posiłki spożywane przez dzieci  są przygotowywane ze zdrowych produktów zakupionych w sklepach ze zdrową żywnością. Dominują kasze: jaglana, owsiana, jęczmienna , brązowy ryż, produkty  z mleka koziego. Nie podajemy słodyczy i cukru ale za to mamy miód, orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, orkiszowe ciasteczka,  potrawy przyprawiamy ziołami. Podajemy pasztety z cieciorki, chleb razowy lub z ziarnami  oraz robione wspólnie z dziećmi bułeczki razowe. Nigdy nie brakuje u nas  warzyw  i owoców sezonowych . Z białka zwierzęcego podajemy drób i ryby.Do picia dzieci dostają  sok z brzozy, herbaty owocowe słodzone miodem, kawę zbożową   a do obiadu sok z aronii słodzony jabłkiem. W żywieniu przedszkolnym  zwracamy szczególną  uwagę na naturę pokarmów (rozgrzewające, wychładzające), dzięki której można przygotowywać posiłki odpowiednio do danej pory roku. W porze jesienno-zimowej  podajemy potrawy o właściwościach rozgrzewających organizm, dzięki czemu naturalnie możemy podnieść odporność dziecka. Posiłki o takich właściwościach to potrawy gotowane, pieczone, na bazie kasz,  warzyw z dodatkiem przypraw takich jak tymianek, bazylia, oregano, cynamon, czosnek oraz imbir. Nie podajemy dzieciom potraw czy produktów, które zawierają wzmacniacze smaku czy konserwanty jak również napojów wysokosłodzonych. Nie pojawiają się u nas parówki ani tanie wędliny sklepowe. Unikamy dosładzanych jogurtów, serków homogenizowanych, w lecie podajemy natomiast koktajle owocowe na bazie kefiru. Podczas posiłku wychowawcy dbają o przekazanie i utrwalenie zasad właściwego zachowania przy stole, umiejętności posługiwania się sztućcami . Zachęcają i namawiają do spróbowania nowych potraw, ale nie zmuszają  do jedzenia. Dzieci uczą się jeść samodzielnie, te które potrzebują jeszcze pomocy, są wspierane przez nauczyciela. Staramy się, aby dzieci samodzielnie nakładały sobie na talerze poszczególne składniki posiłku, czy robiły kanapki. W grupie dzieci uczą się wzajemnie od siebie i od nauczyciela, który jest przykładem dla nich. Starsze dzieci pełnią dyżury , pomagają przy nakrywaniu do posiłków oraz sprzątaniu po nich. Ważna dla nas jest atmosfera i nastrój  taki aby dzieci mogły posmakować co jedzą. Uwzględniamy również indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci  z alergiami, dzieci wegetariańskich dbając o różnorodność dań, ich świeżość i właściwe przygotowanie. Nasze przedszkole zapewnia odpowiednio zbilansowane posiłki zawierające najwyższe wartości odżywcze i energetyczne. Chętnie korzystamy z przepisów i rad rodziców.  Stawiamy nie na ilość ale na jakość.